Skip to main content

Voor wie is PEGI bedoeld?

De pictogrammen van PEGI zijn er om ouders en opvoeders te waarschuwen voor beelden die schadelijk kunnen zijn voor kinderen. Zo helpen ze hen om te beslissen of ze een product kunnen kopen, lenen of huren. Voor jou is PEGI van belang omdat de classificaties laten zien aan wie je een game mag meegeven en aan wie niet.

Hoe werkt PEGI?

Overal in Europa worden videogames gespeeld. Zowel kinderen als volwassenen, mannen als vrouwen: allemaal spelen ze regelmatig videospellen, op spelconsoles, een pc of een mobiel apparaat zoals een smartphone of een tablet.

Bijna alle games in Europa hebben een classificatie van PEGI. Deze bestaat uit een leeftijdspictogram en één of meer inhoudspictogrammen. Het leeftijdspictogram laat zien tot welke leeftijd de game schadelijk is. Een game met PEGI 7 is dus schadelijk voor kinderen tot en met 6 jaar. De inhoudspictogrammen laten zien waarom de game schadelijk. Een spinnetje geeft bijvoorbeeld aan dat de game beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen.

De PEGI-classificatie verwijst dus naar de schadelijkheid van een game voor een bepaalde leeftijd, niet de moeilijkheidsgraad. Een PEGI 3-spel zal geen ongepaste inhoud bevatten, maar kan soms wel te moeilijk zijn voor jonge kinderen om te spelen. 

Welke pictogrammen heeft PEGI?

PEGI is het classificatiesysteem voor games. De PEGI-leeftijdsclassificatielogo’s staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven een van de volgende leeftijdscategorieën aan: 3 jaar, 7 jaar, 12 jaar, 16 jaar en 18 jaar. Ze geven een betrouwbare indicatie van de geschiktheid van het spel met het oog op de bescherming van minderjarigen.

De informatie van PEGI bestaat daarnaast uit symbolen die aangeven waarom een game een bepaald leeftijdsadvies gekregen heeft. Dat kan zijn vanwege grof taalgebruik, discriminatie, alcohol-, drugs- of tabaksgebruik, angstaanjagende beelden, gokken, geweld of seks. Daarnaast geeft PEGI aan wanneer er in het spel online aankopen gedaan kunnen worden.

Voor meer informatie over PEGI, ga naar www.pegi.info